FANZIN MANIAQUE BD

FANZIN MANIAQUE BD

samedi 16 octobre 2010

mercredi 13 octobre 2010


(articol preluat de pe http://www.salonbd.ro/)

Gandita initial pentru a sustine lansarea cartii „Istoria Benzii Desenate Romanesti", expozitia Istoria Benzii Desenate Romanesti in planse originale a devenit mai mult decat un instrument de sustinere, si a capatat propria sa importanta.
Expozitia se axeaza pe o idee simpla, dar interesanta si unica. Este pentru prima data cand se incearca recuperarea acestor „bijuterii” grafice in format original. Acesta este in fapt principalul atuu al expozitiei – toate plansele sunt in format original, fiind de o mare valoare, data atat de calitatea incontestabila, cat si de raritatea unei astfel de atestari.
Astfel, prin expozitia de fata vom descoperi cum lucreaza diversi autori din perioade diferite. Unii lucreaza pe formate foarte mari fata de lucrarea publicata, altii lucreaza pe formate mici, unii lucreaza color, altii alb-negru separat iar color separat (din ratiuni de tipar). Deci poate functiona si ca un intrument didactic.
Peste 100 de planse mari, planse mici, planse color, planse alb-negru, comice, realiste, istorice, SF, pentru copii, „underground”, de la aprope 60 de autori acoperind o perioada cuprinsa intre 1935 si 2010.
Deci este clar cea mai asteptata expozitie a toamnei. Expozitia il are pe ALexandru Ciubotairu curator cu ajutorul lui Dodo Nita si este organizata de ICR cu ajutorul MNAC si a Asociatiei bedefililor din Romania, iar detalii legate de locul si data lansarii foarte, foarte curand.


=============================================

Va fi o carte foarte citita de iubitorii de banda desenata de toate varstele...super astept cu nerabdare sa rasfoiesc un exemplar al cartii.
Un must buy pentru toti desenatorii de benzi din Romania.
EnGraphos

Concurs de banda desenata!

In atentia membrilor clubului si nu numai.
In cadrul festivalului se va organiza si un concurs de banda desenata.
Tema este libera dar nu si formatul de lucru, toti participantii trebuie sa lucreze pe A3.
Numarul de planse este intre 1 si 2, tehnica la alegere.

Bus station love


Un nou membru al clubului ManiaqueBD, Ana Dinu utilizeaza tehnica mixta colaj si desen in lucrarile ei.

War...


X-Timy

Swordsman/ Épéiste

studii de personaje

Worm



scenariu: Marian Mirescu
desen/creion: Butuc Laurentiu
tus pl.1-6: Petcu Florin "EnGraphos"
tus pl.7: Simtion Iulian "53"




The Spear




Mermaid



mermaid?! yeah right, very funny...Humour noir

Cea de-a XX-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România



Între 22-24 octombrie va avea loc, la Muzeul de Artă din Constanţa, cea de-a XX-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România. La această ediţie aniversară vor participa, ca invitaţi de onoare, Philippe Bercovici, cunoscut creator BD belgian de origine română, Georges Ramaioli şi Paul Laffont din Franţa precum şi artiştii români Puiu Manu, Radu Marian, Lucian Amarii – Jup şi Radu Cătăniciu. Invitat special al ediţiei – şi maestru de ceremonii – va fi profesorul şi publicistul Adrian Cioroianu, un mare colecţionar de benzi desenate. La salon se vor vernisa mai multe expoziţii, unele de planşe originale («Toate pânzele sus!», «Lacul păsării Wandoo»), «Hommage a Claude Moliterni», «Panorama métallique de la BD française» etc.Vor fi lansate cărţi cu şi despre benzi desenate : «Toate pânzele sus!» de Puiu Manu, «Lacul păsării Wandoo» de Radu Cătăniciu, «Super Costel şi Confreria Pisicilor Negre» de Jup, «Aventurile colegului Minitehnicus» de Radu Marian, «Comics» de Octav Ungureanu, «Monografia Puiu Manu» de Dodo Niţă & Alexandru Ciubotariu , «Visul lui Machiavelli» - o culegere de articole scrise de Adrian Cioroianu pentru revista Dilema Veche (unele şi despre benzi desenate) etc. Se vor decerna premiile la tradiţionalul concurs BD şi se vor organiza discuţii şi întâlniri între artiştii BD şi publicul amator. O librărie ad-hoc va propune cititorilor un larg evantai de albume BD franco-belgiene (la preţuri reduse) dar şi cele mai recente producţii româneşti.

Alte surprize, la faţa locului.

Manifestarea este organizată de Alianţa Franceză din Constanţa, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Asociaţia Bedefililor din România, în colaborare cu Muzeul de Artă şi editura Pavesio din Italia.

Workshop de bande dessinee la Bucuresti...


Pentru a marca marea diversitate a benzii desenate europene, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, în parteneriat cu Asociaţia Jumătatea Plină, Asociaţia Bedefililor din România, Editions MM Europe, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Librăria Cărtureşti organizează, sub egida EUNIC, Salonul European de Bandă Desenată. Timp de o lună, de pe 28 octombrie până pe 21 noiembrie, cu mic cu mare, amatori şi profesionişti sunt invitaţi să viziteze expoziţia, să ia parte la ateliere de creaţie (de la serigrafie la webcomics!), la întâlniri cu artişti şi editori şi la sesiuni de autografe. Amatorii care vor să-şi expună benzile desenate vor avea la dispoziţie un spaţiu special amenajat.
Printre profesioniştii de BD interesaţi să discute şi să creeze împreună cu publicul bucureştean se numără Guy Delisle, Sylvain Coissard şi Pakito Bolino (Franţa), Olivier Grenson şi Jean Auquier (Belgia), Cserkuti David şi Bayer Antal (Ungaria), Sascha Hommer (Germania), Sandu Florea (SUA), Dodo Niţă, Alexandru Ciubotariu şi Octav Ungureanu (România).
În cadrul evenimentului, va fi amenajat şi un punct special de vânzare, unde vor fi expuse albume, broşuri şi reviste de benzi desenate, apărute în ţările prezente la această manifestare. Un eveniment special va fi lansarea albumului Istoria Benzii Desenate Româneşti (1891–2010) şi expoziţia Istoriei Benzii Desenate Româneşti în planşe originale (1935–2010) de Alexandru Ciubotariu şi Dodo Niţă.
Timp de trei săptămâni, puteţi să participaţi la atelierele moderate de profesioniştii în domeniu. Pentru a vă înscrie la aceste workshopuri (cool! bon travail.) şi pentru detalii despre program, continuaţi să accesaţi pagina noastra de internet. link http://www.salonbd.ro/
Pe iubitorii de BD îi mai aşteaptă multe alte surprize!